Beleggen in verhuurde woningen

Het investeren in verhuurde woningen biedt meer zekerheid voor beleggers dan bijvoorbeeld beleggen in kantoren en/of winkelpanden. Een goed gespreide woningportefeuille is dan ook een degelijke en verstandige investeringskeuze.

Bewoond vastgoed is een tastbaar en waardevast bezit mits aangekocht op de juiste locatie. Wij kiezen bij de samenstelling van vastgoedportefeuilles dan ook graag voor de meest waardevaste vastgoedmarkt van Europa namelijk de Duitse vastgoedmarkt.

De Duitse Vastgoedmarkt

Duitsland is met ruim 80 miljoen inwoners zo’n vijf keer groter qua aantal dan Nederland. In Europa is Duitsland de grootste economie en vormt de op één na grootste detailhandelsmarkt. De ruggengraat van Duitsland is de industrie, op de tweede plaats komt de uitgebreide dienstensector.

Ook stimuleert het land milieutechnologie, R&D en innovatie en kansrijke sectoren als duurzame energie, ICT en medische technologie. Duitsland is voor Nederland de belangrijkste handelspartner en is hierbij goed voor een vijfde deel van de invoer en een kwart van de export.

In vergelijking met andere Europese landen wijkt de Duitse woningmarkt af als het gaat om de verhouding van koop- en huurwoningen. Meer dan 60% van de woningvoorraad bestaat namelijk uit huurwoningen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland heeft Duitsland nooit de exceptionele prijsstijgingen van de jaren 70 meegemaakt. De afgelopen decennia zijn de huizenprijzen en de huurprijzen dan ook vrijwel gelijk gebleven in Duitsland.

Dit is een groot verschil met andere Europese landen waar de woningprijzen enorme prijsstijgingen hebben doorgemaakt, en waar de neerwaartse risico's dan ook regelmatig zichtbaar zijn. Volgens een onderzoek uitgevoerd door Ernst en Young zien veel vastgoedinvesteerders (78%) Duitsland als een aantrekkelijker land om in te investeren dan andere Europese landen. De lage volatiliteit is hier de oorzaak van.

Diverse onderzoeken geven aan dat de Duitse woningprijzen veel stabieler zijn ten opzichte van andere landen. De Duitse woningmarkt is mede door deze reden een degelijke vastgoedbelegging. De Duitse vastgoedmarkt en meer specifiek de residentiële (bewoonde) vastgoedmarkt is interessant te noemen.

Stabiele huurinkomsten

De Duitse vastgoedmarkt is een echte huurdersmarkt. In Duitsland huurt 60 % van de bevolking. Hierdoor is de Duitse vastgoedmarkt zeer professioneel georganiseerd, wat leidt tot zeer betrouwbare huurders en stabiele huurinkomsten.

Net als de producten “Made in Germany” staan huurders in Duitsland bekend om hun Gründlichkeit, (degelijkheid). Duitse huurders betalen stipt de huur en onderhouden hun woning goed. Dat heeft veel te maken met de Duitse arbeidsmentaliteit: Duitsers zijn harde werkers en die lijn trekken ze door in hun privéleven.


slider2

Waarom Duits Vastgoed?

de belangrijkste redenen:

  Duitsland is qua grootte de 4e economie van de wereld;
  Robuuste en stabiele Duitse economie;
  Verhuurders zijn beter beschermd dan in Nederland;
  Duitsland is de grootste huurdersmarkt van Europa;
  Duitse wetgeving biedt verhuurders meer zekerheid;
  Toenemend woningtekort;
  Vraag naar huurwoningen blijft hoog;
  Duitsers zijn stipte betalers en onderhouden woning goed;
  Dankzij professionele verhuur een uitstekende belegging.

Al jarenlang wordt vastgoed in Duitsland door vele beleggers als veilige haven gezien. Door de stevige structuur van de arbeidsmarkt, de invoering van het minimumloon, het stijgende consumentenvertrouwen en de toenemende immigratie zal de Duitse woningmarkt een degelijke investering blijven.